dissabte, 4 de setembre del 2010

GINESTRA DE FORNALUTX DITS FRARE o ALIES BLANC


La tradició vol que els Ginestres ,afincats a la vall de Sóller, procedesquin d´Italia i concretament de la regió calabresa.Qui sap si el malnom de Calabria ,donat al lloc avui vila de Fornalutx , no es degui a aquesta circunstancia.
>
A la segona decada del segle XVI - allà pel 1520 vivia Bernat Ginestra fill de Bartomeu.Tenia dues filles,na Francisca casada amb en Joan Joi i na Margalida Ginestra la muller de Miquel Maiol.
>
El 1597 Damià Ginestra i la seva esposa Aina Miró feien batiar a l´església de Fornalutx els bessons Joan i Damià.
>
El 2 d´agost del 1600 consta, als llibres de difunts de Fornalutx, la mort d´Antoni Ginestra, germà de Joan i cunyat de Pere Frau;el qual feu testament davant el notari Joan Morell.
>
El 10 de gener de 1673 Antoni Ginestra i Margalida Arbona foren pares d'un nin nomenat Damià Ginestra Arbona.
Dia 26 d´ octubre de 1679 es casava per tercera vegada,també a Fornalutx, Jaume Ginestra Maiol fill de Damià i Margalida. Primer havia enviudat de n´ Antònia Colom Maiol i després de na Margalida Arbona Barceló.Ara es casava amb na Joana Arbona Barceló talvolta germana de na Margalida.
Bartomeu Vicens Ginestra - nascut el 17 de novembre de 1739 - era filla d'Elisabet Ginestra esposa de Miquel Vicens.
El 5 d'abril de 1740 nasqué Joan Baptista Ginestra Arbona fill de Jaume i Antonina. L'apadrinaren Damià i Maria Ginestra.
Un fill de Margalida Ginestra casada amb Joan Baptista Busquers - de nom Llorenç - va contreure matrimoni, el 9 de juny de 1771 amb Maria Barceló Busquets que era filla de Vicenç i Catalina.
Joan Baptista Busquets Ginestra - germà del dit Llorenç - casava en segones noces, el 7 de març de 1793, amb Margalida Bisbal Barceló, filla de Vicenç i Maria.
Joan Ginestra Bernat fou el pare de Damià Ginestra Colom ,jornaler mort i enterrat a Lluc ,el 28 d’agost de 1805,als 46 anys.Aquest Damià estava casat amb na Catalina Alberti Ripoll i fills seus foren n´Isabel casada amb en Josep Barceló a la descendència de qui trametria el malnom fruiter de “ Pera”. ( n´Andreu Sebastià Barceló Vicens de Can Pera batle PSOE de Fornalutx fins el 13 de gener del 2001 descendiria possiblement d´aquesta Isabel Ginestra Alberti); i en Joan Baptista Ginestra Alberti qui el 1837 es casaria amb na Maria Busquets Reinés.
>
D´aquest darrer matrimoni foren fills Damià,Miquel, Joan i Maria Ginestra Busquets.Aquests germans i de manera especial el que es deia Miquel portaven el malnom de "Blanc".
>
Na Maria fou l’esposa de Pere Barceló de Can Bieu. En Damià, ell, es casà amb na Florentina Oliver i el seu fill,Joan,es casaria amb la seva cosina Catalina Barceló Ginestra una de les filles de na Maria i d’en Pere Barceló. Néta per tant dels germans Damià i Maria Ginestra Busquets era n´Olga Ginestra Barceló casada amb el solleric Jaume Canals de Ca n’Alfonset que pels anys 60 habitava al carrer de Santa Teresa de Sóller i també tenia casa i un boci de terra a Fornalutx.
>
Miquel Ginestra Alberti - fill de Damià i Catalina - va morir fadri el 17 de juny de 1823.
Miquel i Joan Ginestra Busquets,ells,eren mariners. El 1876 en Miquel era guarda costes i en Joan, l´ any 1883 a l’edat de 40 anys mori naufragat en aigües de Gandia. La seva vidua na Llucia Bisbal donà el malnom de “Marquès” als seus infants Joan,Antoni i Maria Ginestra Bisbal.
>
Joan Ginestra Bisbal, nascut el 1880,desaparagué en circunstancies mai aclarides el 13 de març de 1923 després d’haver sigut detingut per un escamot de carabiners del lloc de Tuent.Casat amb na Catalina Arbona Reinés,des Clot ,tengué dos fills Joan (1913-1965) i Antoni (1919-2000).El primer emigrà a França on es casà amb na Germaine André i tengué una filla Catherine resident a la ciutat de Douai. El segon ell fou regidor de l´ajuntament de Fornalutx pels anys seixanta i el primer president de l´ associació local de la Tercera Edat. Ell i la seva esposa Maria Puig Arbona regentaren, molts d’anys, el bar de la plaça de Fornalutx conegut pel Café Deportivo .
>
Antoni Ginestra Bisbal, ell, emigrà a Nantes França. La seva esposa n´Isabel Reinés descendia de Campanet i era germana de Gaby Reinés, nascut el 1911 a Sóller i mort pels nazis alemanys l´any l944 per haver participat a la resistència dels maquis de "Les Glières". En Jacques Ginestra,fill d´ Antoni i de n’ Isabel, fou un destacat col.laborador de la associació cultural de mallorquins i descendents de mallorquins a França “Les Cadets de Majorque” i de la publicació que aquesta editava "Paris-Baleares".
>
Maria Ginestra Bisbal ( +1952) - germana dels anteriors Joan i Antoni - estava casada amb Amador Puig. Una de les filles , na Llucia , arribà a esser “sa senyora de Can Prom” ja que es casà un solleric Josep Coll Alcover,viduo de Margalida Tous,qui havia comprat aquesta possessió ,segles enrera dels Estades- Prom, a la familia del poeta i gran lluitador catalanista Josep Maria Llompart de la Peña .
>
Finalment direm que el mestre d´ escola Miquel Ginestra Sastre (1922-1997) - més conegut per en Miquel Milà - era nét de Miquel Ginestra Busquets com també ho era el seu cosi germà Joan Coll Ginestra - en Joan Colector- qui ell mori a la guerra civil espanyola per la qual cosa té dedicat un carrer a Fornalutx.
>
En Miquel Ginestra Sastre deixà una filla,Maria Isabel (nascuda a Palma de Mallorca el 1966) i un fill Antoine que habiten a Reims. El fill és advocat del Col.legi d’Advocats de Reims i està casat amb la filla d’un coronell de la "Gendarmerie française" Mademoiselle Lydie Laitier de la qual ha tengut dues filles Gabrielle i Marguerite aixi com un fill,Gaspard,entre la major i la petita..
>
A la familia Ginestra- Frare o Blanc pertanyia , per sa mare, na Maria Barceló Ginestra casada amb el solleric Antoni Amengual Ensenyat
.Llur fill Miquel Amengual Barceló ( nascut a França el 1902 i mort a Palma de Mallorca el 1997).En Miquel Amengual fou batle de Fornalutx l’any 1937 i durant la segona guerra.mundial anà a combatre a terres russes amb la “División Azul”. Exercí molts d’ anys com guia turista.
Maria Barceló Ginestra tenia un germà de nom Bernat qui també emigrà a França on mori l'any 1928. a la localitat de Menton prop de la frontera italiana. La mort del mallorqui Bernat Barceló Ginestra hauria coincidit amb la de l'escriptor valencià Vicente Blasco Ibañez. Les despulles de l'un i l'altre haurien estades veïnes l'unes de l'altra al deposit del Cementeri-
Bernat i Maria Barceló Ginestra eren germans de Catalina Barceló Ginestra – esmentada abans – casada amb Joan Ginestra Oliver el seu cosí.